"לאבא שלי יש סולם?"
חווית האבהות ואתגריה בראיה מחקרית וקלינית
מרכז SEED - המכללה האקדמית ת"א-יפו, בשיתוף פעולה עם המרכז לחקר האובדנות והכאב הנפשי ע"ש ליאור צפתי - המרכז האקדמי רופין
יום חמישי | 27.5.2021 | 09:00-13:30
האירוע הסתיים!
עלות ההשתתפות במפגש:
מחיר רגיל - 70 ש"ח
מתמחים וסטודנטים - 50 ש"ח
אבות בעידן המודרני נמצאים בעמדה כמעט בלתי אפשרית. הם מצופים לקחת חלק משמעותי בגידול הילדים וחינוכם, נדרשים לחיות במתח אבהות – ובמקביל, נשים מתלוננות עליהם. מצד שני, הם מודרים ונעדרים מהשיח המחקרי, הטיפולי והיישומי.
אחד מהתוצרים הכואבים של מלכוד זה הוא שאנחנו, כחברה וכאנשי מקצוע, לא עוצרים, לא מתעכבים על החוויה הפנימית באבהות שלהם. למעשה, במעבר להורות ובהורות עצמה, לאבות חוויה פנימית עשירה ומורכבת שהם לא תמיד מודעים אליה, וכך גם אנו, אנשי המחקר והטיפול.
מטרת יום עיון עשיר זה היא לשפוך אור ולתת מקום לחוויות הרגשיות שעוברות על הגברים בנושא האבהות, החל מההיריון, דרך הינקות ועד ילדות ולבחון את התפקיד הייחודי של אבות במערכת המשפחתית. הטיפול בילדים יהיה מיטיב ויעיל מתוך כך שאנו, כאנשי מקצוע, נבין את החשיבות ליצירת מרחבים של רפלקציה, התבוננות והשתהות עבור אבות בהתמודדויותיהם המגוונות.
יום העיון מיועד לקהל הרחב, לאנשי מקצוע מומחים, למתמחים ולסטודנטים.
הקלטה תישלח בתיאום מראש עבור מי שאינו יוכל להשתתף ביום העיון.
המרצים: דר' אורן גור, פרופ' יוסי לוי-בלז, דר' דנה שי, מר עופר רון, גב' דפי (דפנה) רהב-הס וגב' חני גיטליס
9:00-9:10 פתיחה וברכות
9:10-9:55 "אתגרי האבהות בזמן הזה – איך נממש את ההזדמנות?" - דר' אורן גור
9:55-10:10 הפסקה
10:10-10:55 "האם הגברים בוכים (רק) בלילה? כל האמת המדעית על הקשר בין גבריות,
אבהות ודיכאון" פרופ' יוסי לוי-בלז
10:55-11:40 "מנטליזציה הורית גופנית – האם אינטראקציה של אבות ותינוקות באמת שונה מהותית מזו של אימהות?" - דר' דנה שי
11:40-11:55 הפסקה
11:55-12:40 "סוף סוף מדברים על זה- מעגלי אבות אחרי לידה ככלי טיפולי" - מר עופר רון
12:40-13:30 "קולם של גברים במעגל הפריון, הריון, לידה ואובדני הריונות" - גב' דפי (דפנה) רהב-הס וגב' חני גיטליס
אתגרי האבהות בזמן הזה – איך נממש את ההזדמנות?
דר' אורן גור
הציפייה של אבות בני זמננו מעצמם היא לקיים מערכות יחסים קרובות ורגשיות עם ילדיהם. אולם, הם מחויבים לא פחות למה שמגדיר דר' גור כ"קיר הזכוכית" של האבהות - הציפיות המגדריות החלות על גברים בחברה שלנו. האם ניתן ליצור אבהות חדשה, במציאות שבה אין לנו מודלים ברורים ללכת אחריהם, כאשר המחויבות המגדרית מגדירה לנו שאסור לנו לבקש עזרה, לבטא קושי ולהראות פגיעות אלא אנחנו צריכים תמיד לדעת ולתת פתרון?
בהרצאה יטען דר' גור שהיכולת לממש את הציפיות האבהיות החדשות תלויה בשינוי חלק מהגדרות המערכת הגבריות ובצורך במרחבים גבריים, בהם מתקיימת הבנה משותפת והכרה הדדית.
דר' אורן גור: אב לשלושה, פסיכולוג קליני ומנחה קבוצה, מקים ומנהל את המרכז לאבהות, מנהל (ביחד עם תמיר אשמן) את התכנית להנחיית מנחי גברים, ביה"ס לעו"ס, אוניברסיטת תל אביב
האם הגברים בוכים (רק) בלילה? כל האמת (המדעית) על הקשר בין גבריות, אבהות ודיכאון
פרופ' יוסי לוי-בלז
דיכאון בקרב אבות הוא תופעה שמתחילה לקבל מקום בעולם המחקר בשנים האחרונות. בהרצאה ננסה לשפוך אור על התופעה, מאפייניה והשלכותיה דרך מידע אמפירי מהשנים האחרונות, כולל מחקר אורך מיוחד שנערך במרכז SEED ועקב במשך שנים אחרי התמודדות של אבות לאחר לידת הילד הראשון. את הממצאים השונים ננסה לחבר לנקודות התייחסות ולמידה אודות המפגש הטיפולי המיוחד עם אבות המתמודדים עם דיכאון לאחר לידה.
פרופ' יוסי לוי-בלז: פסיכולוג קליני מומחה, ראש המרכז לחקר האובדנות והכאב הנפשי ע"ש ליאור צפתי במרכז האקדמי רופין. חבר המועצה הלאומית למניעת אובדנות. חוקר, מטפל, מדריך, מרצה ויועץ מזה שנים רבות בתחומי מניעת אובדנות בגופים ציבוריים, פרטיים וממשלתיים שונים. העורך הראשי של הספר "להאיר את הרי החושך: אובדנות בקרב בני נוער".
מנטליזציה הורית גופנית – האם אינטראקציה של אבות ותינוקות באמת שונה מהותית מזו של אימהות?
דר' דנה שי
לאורך שנים, הן בשדה והן במחקר, אבות נתפסים כפחות רגישים ומותאמים לצרכי לילדיהם מאשר אימהות. האמנם יש בתפיסה זו אמת או שמא היא מוטה ומפלה אבות? על מנת לבחון סוגיה זו , ההרצאה תתמקד בתחום של מנטליזציה הורית גופנית, אשר מתייחסת ליכולת ההורה לתפוס את תנועות התינוק כביטויים של עולמו הפנימי ולהגיב אליהם—גופנית ותנועתית—באופן מותאם. הקידוד של מנטליזציה הורית גופנית מתנהל ללא קול ומילים, כך שכל המוקד הוא על הריקוד ההדדי של ההורה והתינוק. מחקרים מראים כי מנטליזציה הורית גופנית קשורה ליכולות מנטליזציה מילוליות של ההורה, ומנבאת היבטים שונים של התפתחות הילד, כולל התקשרות, יכולות חברתיות, אקדמיות ויכולת מנטליזציה של הילד. בהרצאה זו נבחן האם איכויות האינטראקציה התנועתית-גופנית של אבות ואימהות שונות זו מזו באופן מהותי, והאם יש לאופן בו אבות מתקשרים גופנית עם ילדיהם תרומה ייחודית להתפתחות הילד. ההרצאה תלווה בסרטונים, ממצאים מחקריים והתייחסות קלינית.
ד"ר דנה שי: פסיכולוגית, חברת סגל במדעי ההתנהגות במכללה האקדמית ת״א-יפו, ראשת המרכז המחקרי-יישומי SEED להתפתחות רגשית מוקדמת ומנהלת המעבדה ההתפתחותית בבית הספר למדעי ההתנהגות. ד"ר שי פיתחה את התיאוריה, מערכות הקידוד וההערכה של PEM ו-PEMA , אותן היא מלמדת בארץ ובעולם וכן עורכת שיתופי פעולה מחקריים בינלאומיים. ד"ר שי מתעניינת בהתפתחות הבינאישית המוקדמת, עם מוקד מחקרי ייחודי במנטליזציה הורית גופנית (PEM; Parental Embodied Mentalizing). כמו כן, חוקרת הורות, מעבר להורות, יחסי שותפות הורית והתפתחות רגשית-חברתית בינקות במארג המשפחתי.
סוף סוף מדברים על זה - מעגלי אבות אחרי לידה ככלי טיפולי
מר עופר רון
המעבר לאבהות יכול להיות מעבר עוצמתי ומטלטל עבור גברים. ההרצאה תעסוק בכניסה להורות מנקודת מבטו של האבא ובמעגלי אבות אחרי לידה ככלי טיפולי. דרך מתן דוגמאות מקבוצה טיפולית עבור אבות טריים נתבונן בחוויה הרגשית של האבות, בכוחו של השיח הרגשי בקבוצה ובחוויית המטפל שהוא אב טרי בעצמו.
מר עופר רון: עובד סוציאלי קליני (MSW) בעל ניסיון בעבודה עם יחידים ומשפחות במצבי סיכון. מטפל במרכז הורים ילדים "גפן" ביפו במשפחות וילדים בגיל הרך במסגרת פרטנית, קבוצתית ובמשחקיה הטיפולית. כחלק מרכזי מעבודתו הוא מטפל באבות לילדים בגיל הרך באופן פרטני ומנחה מעגלי אבות אחרי לידה.
קולם של גברים במעגל הפריון, הריון, לידה ואובדני הריונות
גב' דפי (דפנה) רהב-הס וגב' חני גיטליס
בעוד שגברים אינם זוכים לחוות את המימד הפיזיולוגי של כניסה להריון, נשיאת ההריון והלידה עצמה, ישנו עולם גברי שלם-רגשי, קוגניטיבי, התנהגותי והורמונלי שאינו נראה לעין כמו הבטן ההריונית.
על הגבר מוטל תפקיד כפול - הוא מצופה להיות הגבר שלצידה - תומך, מכיל, מחזק ומרגיע אך הוא גם נושא בתוכו את כל הפנטזיות והחרדות שלו סביב ההריון והלידה. חוויתו מכילה קונפליקטים רבים אך היא כמעט ואינה מדוברת או מקבלת הכרה ותוקף ע"י הסביבה החיצונית. כך בהריון בריא ומתמח ובוודאי במקרים של אובדן הריון אשר הינו אירוע משברי וטראומטי הנתפס כחוויה נשית אל האבות מתייחסים כבני זוג מבחינת המערכת הרפואית אך הם אינם פציינטים אלא המלווים.
נושאים כמו אי פריון גברי, מקומו של הגבר בטיפולי פוריות, דיכאון גברי בהריון, פוסט טראומה גברית לאחר לידה, דיכאון גברי לאחר לידה וחוויותיו הרגשיות של הגבר לאחר אובדן הריון או לידה שקטה הינם חלק מן הנושאים שעולם המחקר והטיפול אינו שם עליהם מספיק דגש, ובהרצאה זו ניתן להם מקום ונדגיש את חשיבותם לעבודתנו הקלינית.
דפי (דפנה) רהב-הס: פסיכולוגית קלינית מומחית. עובדת עם נשים סביב מעגל הפריון, הריון ולידה, ילדים בגיל הרך, מתבגרים ומתבגרות מבוגרים ומבוגרות, הורים וטיפול משולב הורה-ילד. בוגרת מרכז אנה פרויד ואוניברסיטת לונדון ובעלת הכשרה בטיפול קוגניטיבי התנהגותי-CBT. חושבת ועובדת מנקודת מבט אינטגרטיבית. פסיכולוגית במרכז "עולם ומלואה לבריאות נפש האישה ובקליניקה פרטית, עובדת במרכז הבינתחומי בהרצליה וראש תחום פסיכולוגיה בקרן בריאה המקדמת זכויות נשים במערכת הבריאות.
חני גיטליס: עובדת סוציאלית קלינית (MSW), מנחת קבוצות. בעלת ניסיון רב שנים בטיפול בגברים, מטפלת בגישה דינמית ומתוך תפיסה של טיפול רגיש מגדר. בוגרת ההכשרה לפסיכותרפיה במצבי אובדן הריון.
הוראות מיוחדות ותנאים כלליים:
1. הקורס אינו מהווה חלק מתכניות הלימודים לתארים השונים, ואינו מאפשר, על כן, צבירת נקודות לתואר.
2. פתיחת הקורס מותנית במספר משתתפים מינימלי.
3. באם האקדמית לא תפתח את הקורס, יוחזר שכר הלימוד במלואו.
4. באם האקדמית לא תפתח את הקורס, הנרשמים לא יהיו זכאים לפיצוי כלשהו בגין ביטול הקורס ביוזמת האקדמית, ובחתימתו מטה מוותר הנרשם בזאת על כל תביעה ו/או טענה כנגד האקדמית בעניין זה.
5. המכללה האקדמית של תל אביב יפו הינה מוסד ללא כוונת רווח (מלכ"ר).
נוהל ביטול והפסקת לימודים:
כל הודעה על הפסקת לימודים וביטול הרשמה יש להעביר בכתב לדוא"ל: seedcourses@mta.ac.il.
לא תתקבלנה הודעות ביטול טלפוניות.
להלן שיעור דמי הביטול שייגבו למשתתף המבטל את הרשמתו לקורס:
עד יום - (27.4.21) (כולל) יחויב ב- 10% משכר הלימוד.
מיום - 28.4.21 עד ליום - 19.5.21 יחויב ב- 30% משכר הלימוד.
החל מיום – 20.5.21 יחויב במלוא שכר הלימוד.
רוצים להישאר מעודכנים? הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו!