top of page

יום עיון

"נעים ביחד" 

מנטליזציה הורית גופנית בטיפול ובמחקר

יום העיון התקיים ב23.02.20 במכללה האקדמית תל אביב יפו

האירוע הסתיים!

tree5.png
tree4.png
tree3.png
tree2.png

הקשר בין תינוקות להוריהם מתרחש, מתרחב ומתעמק במרווח שבין המילים, במרחב שבין הגופים, בתנועה שנרקמת ביניהם. בעולם זה, נטול המילים, נפרס אוקיינוס של משמעות ורגש, ושווה להטות אליו אוזן. אימוץ העדשה של מנטליזציה הורית גופנית (PEM) מסייע לנו להקשיב לקשר המתהווה בין הורים לתינוקות גם ללא מילים, להמשיג את התהליכים המנטליים והבינאישיים שמתרקדים בין השניים, ומעניק למטפל כלים מעשיים להתבוננות ולהתערבות במרקם העדין של הקשר הראשוני.
 

מנטליזציה הורית גופנית PEM - Parental Embodied Mentalizing, Shai, 2011 הינה גישה תיאורטית, מחקרית וטיפולית, המתמקדת בתהליכי אינטראקציה בלתי-מילוליים, ומתייחסת ליכולת של ההורה לפרש את המצב המנטלי של התינוק מתוך תנועות גופו ולהתאים עצמו אליהם. מחקרים מראים כי מנטליזציה הורית גופנית מנבאת התפתחות רגשית, קוגניטיבית וחברתית בקרב תינוקות וילדים.

 

אנו מזמינים אתכם להתנסות חווייתית עם יסודות PEM בסדנת תנועה, הכרת מחקרים בנושא, הכרת עקרונות מערכת ההערכה וההתערבות של גורמי חוסן וסיכון גופניים, הצגת התערבויות קליניות לדיאדות בסיכון גבוה ובקבוצות בקהילה, בהרצאות, שיח וליווי של קטעי ווידאו. כל אלה יוכלו לסייע לכם עם הערכות והתערבויות טיפוליות, עבודות עם הורים והעמקת ההבנה בדבר האינטראקציה בין הורים לתינוקותיהם.

תכנית יום העיון:

 

08:30 – 09:00   התכנסות, רישום וכיבוד קל

9:00 – 10:30     דר' דנה שי

                         היכרות עם עקרונות תיאורטיים וקליניים של PEM ו- PEMA.

                         ההרצאה תלווה בקטעי וידאו.

10:30 – 11:15     התנסות והיכרות מעשית עם עקרונות PEM 

                         נצא לעבודה בקבוצות קטנות ושם נכיר, נלמד לזהות ונחווה את  איכויות                                                            התנועה אשר עומדות בבסיס העבודה עם PEM.

                          בהנחיית: דר' רוז ספנסר וגב' עינב אפק.

11:15 – 11:45     הפסקה

11:45 – 12:30    דר' רוז ספנסר 

                         עבודה טיפולית עם PEMA בקרב משפחות בסיכון גבוה.

                         *ההרצאה תינתן בשפה האנגלית ותלווה בסרטים.

Clinical intervention using PEMA among high-risk Families.

The lecture will be given in English and will be accompanied by films.

12:30 - 13:15   ארוחת צהרים קלה

13:15 – 14:00   גב' עינב אפק

                      הצגת סדנה בקהילה – עבודה קבוצתית עם הורים לתמיכה בקשר הבלתי                                                            המילולי של דיאדות הורה-תינוק.

14:00 – 14:30  דיון בהשתתפות הקהל

Photo 23-02-2020, 9 07 08.jpg

על המרצות: 

דר' דנה שי פסיכולוגית, ראשת המרכז המחקרי-יישומי SEED להתפתחות רגשית מוקדמת במכללה האקדמית תל אביב-יפו. מתעניינת בהתפתחות הבינאישית המוקדמת, עם מוקד מחקרי ייחודי במנטליזציה הורית גופנית (PEM; Parental Embodied Mentalizing). חוקרת הורות, מעבר להורות, יחסי שותפות הורית והתפתחות רגשית-חברתית בינקות בהקשר המשפחתי. פיתחה את מערכות הקידוד וההערכה של PEM ו PEMA אותן היא מלמדת בארץ ובעולם.

 

דר' רוז ספנסר פסיכולוגית קלינית, מטפלת בבריאות הנפש בבית החולים ובקהילה, בלונדון, אנגליה. בעלת ניסיון עשיר כמטפלת הן במגזר הציבורי והן במגזר הפרטי. עובדת עם הורים המתמודדים עם קשיים נפשיים ותינוקותיהם ביחידת אם - תינוק באשפוז הפסיכיאטרי ובהמשך בקהילה.

מתעניינת בתיאורית ההתקשרות ובבריאות הנפשית בשלבי ההיריון ועובדת עם משפחות בכדי להעצים את רווחתם הרגשית של הורים ותינוקות. עובדת לצידה של דר' דנה שי כבר למעלה מעשור. מוכשרת כמקודדת PEM ו PEMA ומשתמשת בכלים אלו במחקר ובמרחב הטיפולי בו עובדת. במסגרת עבודת הדוקטורט שלה, דר' ספנסר הונחתה על ידי פרופ' פונגי, דר' שי ודר' טוביאס נולטה, ובחנה את תהליכי השינוי במנטליזציה גופנית ומילולית בעקבות התערבות של פסיכותרפיה פסיכואנליטית הורה-תינוק.  

 

גב' עינב אפק בעלת תואר שני בטיפול בתנועה, דוקטורנטית באוניברסיטת חיפה תחת הנחייתן של דר' דנה שי, פרופ׳ רחל לב ודר' דיתה פדרמן. במסגרת המחקר עינב מתמקדת ביכולת המנטליזציה ההורית הגופנית — יכולת ההורה להגיב לתנועתיות של התינוק כביטוי לעולמו הפנימי של התינוק - ובהשפעתה על התפתחותו הרגשית-חברתית בגיל שנתיים. על מנת להעריך יכולת הורית זו, עינב למדה בצורה מעמיקה את עקרונות ומערכת הקידוד של מנטליזציה הורית גופנית. כיום עינב מנחה סדנאות להורים ותינוקות בהן המוקד הוא העמקת הקשר הבלתי מילולי בין ההורה והתינוק על ידי טיפוח המנטליזציה ההורית הגופנית.

_ETN0609.jpg
רוז ספנסר.jpg
עינב אפק.jpg

קהל היעד:

ערב העיון מיועד לאנשי מקצוע העובדים עם הורים ותינוקות, המעוניינים להעמיק את הבנתם לגבי תהליכים לא מילוליים ולא מודעים המתחוללים בין ההורה והתינוק. השתתפות ביום עיון זה תעניק חשיפה לאפשרות לזהות קשיים בקשר הורה-תינוק ולקבל כלים ראשוניים להתערבות על בסיס האינטראקציה הבלתי מילולית.

מתאים לפסיכולוגים מומחים ומתמחים, עובדים סוציאליים בעלי תואר שני עם ניסיון בעבודה טיפולית, מטפלים בהבעה ויצירה בעלי תואר שני, פסיכיאטרים, קרימינולוגים קליניים ויישומיים, יועצות חינוכיות, מרפאות בעיסוק, קלינאיות תקשורת, פיזיותרפיסטיות התפתחותיות.

landscape.png
bottom of page